Deze ronde is gesloten

Tijd is het meest kostbare goed dat er bestaat. Niemand weet hoeveel tijd hij nog heeft, behalve dat het eindig is. Er komt een moment dat je tijd hier op deze planeet voorbij is. Het maakt niet uit hoeveel geld je hebt of wie je bent, tijd is op iedereen op exact dezelfde manier van toepassing. Ondanks dat we ons dit diep van binnen wel beseffen, gaan we niet altijd even zuinig met onze tijd om. In dit korte artikel wil ik heb hebben over de relatie tussen tijd en geld. In feite werken we allemaal om een deel van onze kostbare tijd in te ruilen voor geld. Dat geld gebruiken we vervolgens om de rest van onze tijd leuker te maken. Geld is in die zin dus een directe vertaling van onze tijd. Geld is de batterij waar we onze kostbare tijd in opslaan. Het is daarom zo enorm belangrijk om goed te begrijpen hoe geld werkt, en dat is een stuk makkelijker dan je denkt.

Twee soorten geld

De wereld van geld is heel complex gemaakt, maar de kern blijft ontzettend simpel. Geld kun je grofweg opdelen in twee soorten. Geld dat onbeperkt kan worden bijgedrukt en geld dat door niemand kan worden bijgedrukt.

De euro is bijvoorbeeld een vorm van geld die onbeperkt kan worden bijgedrukt. De macht over de euro is in mensenhanden. Op het moment van schrijven is de Europese Centrale Bank miljarden in de economie aan het pompen in de hoop de boel een beetje aan de gang te houden. Het nadeel daarvan is dat iedere euro die de ECB creëert de waarde van al het bestaande geld vermindert. De euro kan onbeperkt worden bijgemaakt, en dat gebeurt. Het probleem van die geldcreatie is dat jouw spaargeld in waarde afneemt. Het loont niet om te sparen. Waarom zou je jouw kostbare tijd inruilen voor een munt waarvan de macht volledig in handen is van een klein groepje mensen? Wie de macht heeft over jouw geld, heeft de macht over jouw tijd.

Als er mensen zijn die met één druk op de knop miljarden kunnen creëren om grote bedrijven die wanbeleid hebben gevoerd te redden, besef je dan heel goed dat dit ten koste gaat van jouw spaargeld. Jouw kostbare tijd wordt gebruikt om bedrijven te redden die dat eigenlijk niet verdienen. Jarenlang hebben aandeelhouders en bestuurders de winst in eigen zak gestoken en als het even misgaat dan mag het volk daarvoor betalen.

Dit is waarom ik ermee ben gestopt om mijn kostbare tijd in euro’s om te zetten en waarom ik ben gestart met het sparen van bitcoin. Het bijzondere aan bitcoin is namelijk dat niemand de macht over de munt heeft en dat er nooit meer dan 21 miljoen zullen zijn. Iedere kostbare seconde die ik in bitcoin heb omgezet kan niemand meer van me afpakken. Bitcoin is dé manier om de macht over jouw kostbare tijd terug te pakken.

De keuze die voor je ligt

Het probleem van geld is dus eigenlijk heel simpel. Kies je ervoor om je kostbare tijd in te wisselen voor een vorm van geld die onbeperkt kan worden bijgedrukt? Of kies je voor een vorm van geld waar niemand de macht over heeft? Leg je de macht over jouw kostbare tijd in handen van andere mensen, of hou je die bij jezelf?