Altcoin Analyse: Basic Attention Token (BAT)

Vandaag gaan we het hebben over Basic Attention Token (BAT), de native token van de Brave browser en naar mijn mening één van de tofste projecten binnen crypto. In dit artikel gaan we je uitleggen wat BAT precies is, gaan we kijken of het team goed werk verricht en bespreken we de tokenomics van het project!

I. Wat is Basic Attention Token?

Te beginnen met de uitleg over wat BAT precies is. Volgens de bedenkers van het project is er iets fundamenteel mis met de markt voor online advertenties. De markt wordt overlopen door tussenpersonen die allemaal een slaatje proberen te slaan uit de digitalisering van de samenleving. Dit gaat niet alleen ten koste van adverteerders, maar ook van gebruikers. Data van gebruikers wordt misbruikt en doorverkocht voor commerciële doeleinden en er is weinig plek meer voor het begrip privacy. Het schijnt zelfs zo te zijn dat advertenties voor de mobiele telefoon 21% van je batterij opslurpen. De oplossing waar de bedenkers van BAT mee komen is een op blockchain gebaseerde decentrale en transparante marktplaats voor online advertenties. Het eerste component van de oplossing is de Brave browser. Een snelle en op privacy gerichte browser die open-source is. Daarnaast blokkeert de browser advertenties en trackers van derden en worden gebruikers en content creators beloond voor hun werk. Gebruikers worden betaald om te surfen.

Dat is waar de Basic Attention Token (BAT) om de hoek komt kijken. Om gebruikers te belonen voor hun aandacht krijgen ze BAT tokens. BAT verbindt adverteerders, content creators en gebruikers met elkaar doormiddel van een interessant ecosysteem. Gebruikers krijgen BAT tokens voor het bekijken van advertenties en kunnen in de browser aangeven hoeveel BAT ze maandelijks aan content creators willen doneren. Vervolgens houdt de Brave browser bij hoe lang jij op bepaalde pagina’s zit en worden jouw BAT tokens automatisch verdeeld over de content creators. Adverteerders kunnen met BAT advertentieruimte inkopen bij content creators waardoor er vraag naar de token ontstaat.

II. Hoe gaat het met de ontwikkeling van het project?

In theorie klinkt dit allemaal heel tof, maar er zijn wel meer projecten die op papier heel gaaf zijn. Hoe ver is Brave eigenlijk? De browser is al een tijdje te gebruiken en ziet er super strak uit! Er staat een sterk team achter Brave en dat zie je duidelijk terug in de ontwikkelingen die het project doormaakt. Neem bijvoorbeeld Brendan Eich, de founder van Brave, hij heeft onder andere JavaScript ontwikkeld en is de bedenker van de Mozilla Firefox browser. Geen kleine jongen dus.

De browser ziet er niet alleen strak uit, maar is ook nog eens ontzettend snel. Als je een nieuw tabblad opent krijg je ook een mooi overzichtje van het aantal geblokkeerde trackers, advertenties en de tijd die je daardoor bespaard hebt. Daarnaast verwennen ze gebruikers met prachtige afbeeldingen van de beste fotografen van Instagram!

Het aantal gebruikers van de browser begint ook indrukwekkende vormen aan te nemen. In januari maakte het bedrijf via Twitter bekend dat de Brave browser de mijlpaal van 5.5 miljoen actieve gebruikers per maand voorbij is gegaan! De browser werd in 2016 gelanceerd en in 2018 had het pas 1 miljoen actieve gebruikers per maand. Sindsdien is het dus snel gegaan met het platform. Ook het aantal content creators wat bij het platform is aangesloten is in rap tempo toegenomen. Begin 2018 waren dat er nog slechts 4000 en op dit moment staat de teller op meer dan 100.000 content creators!

Minder dan een week geleden is ook Brave Ads live gegaan en kunnen gebruikers geld verdienen, simpelweg door over het internet te surfen. In aanloop naar de lancering van Brave Ads is het aantal aangesloten content creators in rap tempo toegenomen. Zie bijvoorbeeld de grafiek van het aantal YouTubers wat zich bij Brave heeft aangesloten.

Dit is nog eens explosieve groei!

III. Alles over de tokenomics van BAT

Om de economie achter de BAT token te begrijpen is het belangrijk om nog één keer duidelijk te zien hoe de tokens door het ecosysteem vloeien.

  • Adverteerders hebben BAT nodig om advertentieruimte en daarmee aandacht van gebruikers te kopen.
  • Content creators ontvangen BAT op basis van aandacht en donaties van gebruikers.
  • Gebruikers krijgen 70% van de BAT tokens die adverteerders inkopen om advertentieruimte te kopen.

De BAT token is een utility token en heeft waarde omdat adverteerders hem nodig hebben om advertentieruimte te kopen. Om te begrijpen hoe de waarde toeneemt moeten we een klein beetje de cijfers in gaan duiken. Als een adverteerder voor $1 aan BAT koopt om mee te adverteren, dan gaat daarvan $0.70 naar de gebruikers (70%). De overige 30 cent gaat naar Brave voor het in stand houden van de infrastructuur (30%).

De percentages die ik in het nu komende gedeelte ga gebruiken zijn schattingen waarvan ik het idee heb dat ze dicht bij de waarheid zullen liggen. Dit is mijn persoonlijke mening dus doe vooral je eigen onderzoek!

70% van de door adverteerders gekochte BAT tokens gaat dus naar de gebruikers van de browser. Het wordt interessant als je gaat nadenken over welk gedeelte van die 70% omgezet gaat worden in cash. Stel dat 30% van de gebruikers besluit om de met hun aandacht verdiende BAT tokens uit te cashen. De overige 70% van de verdiende tokens doneren ze aan content creators. Dan zou dat betekenen dat er voor $0.21 aan BAT op de markt komt ( 30% van 70% = 21%). Voor iedere $1 die adverteerders in BAT tokens stoppen, gaat er slechts voor $0.21 aan BAT terug naar de markt. De vraag naar BAT stijgt, terwijl het aanbod afneemt.

Na het verkopen van de $0.21 aan BAT door de gebruikers, houden ze van de oorspronkelijke $0.70 die ze hebben gekregen voor hun aandacht nog $0.49 over die ze doneren aan content creators.

Dit is een optie die je aan kunt zetten in de browser, waarmee automatisch een gedeelte van je BAT wordt gedoneerd aan websites op basis van waar jij het grootste gedeelte van je tijd doorbrengt.

Stel dat die $0.49 wordt verdeeld over 10 verschillende websites. Hoeveel van die websites zouden de BAT tokens die ze krijgen uitcashen? Persoonlijk denk ik dat een groot deel van de eigenaren van websites niet eens weten wat BAT is waardoor de gedoneerde tokens verloren raken in de krochten van het internet. Pas als een website voor een significant bedrag aan BAT donaties heeft ontvangen krijgt de eigenaar een melding, de kans is groot dat mensen denken dat het spam is of het bedrag niet boeiend genoeg vinden.

Het is dus van belang om in te schatten hoeveel procent van de content creators het wel interessant vinden en iets met de aan hen gedoneerde BAT tokens gaan doen. Hoeveel van deze mensen zullen de BAT tokens vervolgens holden, verkopen of misschien zelfs weer doneren aan andere content creators?

Het is lastig om daar een goede schatting van de maken, maar ik denk dat de volgende getallen redelijk in de buurt van de realiteit zullen komen. Stel dat je optimistisch bent en denkt dat 50% van de content creators de aan hen gedoneerde BAT tokens claimt. Als 50% van deze mensen de BAT tokens vervolgens verkopen en omzetten in cash, dan zorgt dat voor iedere $1 aan koopdruk voor een extra $0.1225 aan BAT wat verkocht wordt (70% * 70% * 50% * 50% = 12.25%). Tel je daar de $0.21 aan op die gebruikers omzetten in cash dan kom je op een totaal van $0.3325 aan BAT wat verkocht wordt per $1.

Met andere woorden, voor iedere $1 aan BAT die wordt gekocht door adverteerders, komt er slechts $0.3325 aan BAT terug op de markt. Dat zorgt voor een koop/verkoop ratio van 3/1. Zelfs als Brave de volledige 30% die ze ontvangen voor het faciliteren van het platform zou verkopen, kom je slechts op $0.6325 aan verkoopdruk tegenover $1 aan koopdruk.


Neem je de totale omvang van de markt voor online advertenties, de samenwerkingen die Brave heeft met grote merken en de miljoenen gebruikers in ogenschouw, dan kan dit nog wel eens heel interessant gaan worden! Wij blijven Brave in ieder geval in de gaten houden en updaten jullie via Twitter en onze website als er toffe dingen gebeuren. Bedankt voor het lezen en mocht je nog vragen hebben dan kun je die stellen in de comments.

Het installeren en in gebruik nemen van de Brave browser is een fluitje van een cent! In een paar minuten kun je beginnen met browsen met misschien wel de snelste browser van dit moment. Installeer de browser via deze link en je support ons automatisch met een klein bedrag in BAT. https://brave.com/dec174

1 gedachte over “Altcoin Analyse: Basic Attention Token (BAT)”

Geef een reactie